Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult


Aquest darrer dilluns de mes ha estat el dia de la trobada literària per comentar:

L’edifici Iaqubian, d’Alaa Aswani

Tertúlia del club de lectura
Trobada: 25/11/2013
Valoració mitjana: 4.9  (6 màxim)

Assistents: 16

La tertúlia, que ha comptat amb el suport de l’Antena del Coneixement de la URV, ha estat dirigida pel Dr. John Style (director del Departament d’Estudis anglesos i alemanys de la URV).

El doctor Style ha fet una àmplia introducció per contextualitzar la lectura, parlant de la historia recent d’Egipte, de l’autor i fent referència a l’edifici que dóna nom a la lectura i que existeix realment a El Caire, tot i que amb un altre nom.

Posteriorment la conversa s’ha generalitzat i s’ha centrat en diversos aspectes de la novel·la. Ha interessat molt especialment el retrat d’aquest microcosmos format pels habitants de l’edifici, que serien representatius de la societat egípcia.

A través de les seves pàgines coneixem l’evolució de l’edifici, construït perquè hi visqui una èlit aristocràtica que, quan arriba la revolució de Nasser, l’abandonarà a favor dels membres de la burgesia militar i política. La part més afectada de l’edifici serà el terrat, on els habitatges inicialment pensats per als criats, passaran a ser ocupats per pagesos nouvinguts a la ciutat, porters, etc.

Les històries personals dels habitants, tant dels pisos com dels habitatges del terrat seran explicades per l’autor amb força tendresa, malgrat la duresa  d’allò que els toca de viure. Hi veurem històries de corrupció, d’amor, d’homosexualitat, de fonamentalisme, que en reflecteixen la diversitat, i els sentirem propers com si nosaltres també fóssim veïns. Malgrat la dificultat que ens han suposat els noms, tothom hi ha coincidit, hem arribat a apreciar a la Buthina, una noia jove que per mantenir la feina ha d’accedir a que el seu cap la grapegi; en Taha, un estudiant brillant que acabarà abraçant la Jihad; en Hatim, un periodista que ha d’amagar la seva homosexualitat o en Zaki, un vell que viu en el passat però que és dels pocs que sap estimar sense condicions.

Finalment vam parlar de la corrupció, un dels temes que sentim propers, pels darrers escàndols, que també vivim al nostre país. El Dr. Style va fer referència a diverses entrevistes d’A. Aswani on posa de manifest que la causa dels mals d’Egipte és la manca de democràcia i el temps que es necessita per a canviar no solament l’estructura formal de règim governant sinó l’estructura interna, la que fomenta i protegeix els valors més bàsics d’una societat.





Share/Bookmark